Skip to main content

18. in 19. 9. Delavnica EMPACT / Sočutje do narave

Veröffentlicht: Fri, 01.09.2023 - 14:29

V ponedeljek in torek, 18. in 19. septembra, vas vabimo na dvodnevno delavnico umetniškega vezenja, ki bo pod mentorstvom akademske slikarke, pedagoginje in vsestranske ustvarjalke Saše Bezjak potekala v Muzeju norosti, Trate. Delavnica je nastala v okviru evropskega projekta EMPACT, ki pod sloganom »Umetnost razmišljanja kakor gora« naslavlja temi sočutja in trajnosti ter odnosov med njima.

 

 

Delavnica EMPACT / Sočutje do narave
Delavnica vezenja z umetnico Sašo Bezjak
ponedeljek, 18. september 2023 (9.00–17.00), in torek, 19. september 2023 (9.00–15.00)
Muzej norosti, Trate, Trate 7, 2213 Zgornja Velka
vodi: Saša Bezjak, umetnica

 

V ponedeljek in torek, 18. in 19. septembra, vas vabimo na dvodnevno delavnico umetniškega vezenja, ki bo pod mentorstvom akademske slikarke, pedagoginje in vsestranske ustvarjalke Saše Bezjak potekala v Muzeju norosti, Trate.

 

Delavnica je nastala v okviru evropskega projekta EMPACT, ki pod sloganom »Umetnost razmišljanja kakor gora« naslavlja temi sočutja in trajnosti ter odnosov med njima. Projekt in delavnica pristopata k okoljskemu vprašanju holistično in poskušata sočutje, ki je čustvo, načeloma usmerjeno proti soljudem ali drugim živim bitjem, prenesti na neživi svet, denimo v odnosu do podnebja ali geoloških procesov.

 

Na delavnici bodo udeleženci ob kontemplativni praksi vezenja razmišljali o odnosu med telesom in krajino ter o vzporednicah, ki jih lahko vlečemo med njima: načelo nedotakljivosti, (nepovratni) posegi, življenjski cikli. Udeleženci bodo vsak na svojem kvadratnem metru blaga ob pomoči Copataric, članic ročnodelske skupine Muzeja norosti, Trate, vezli prizore, ki jih bo v ročni risbi zasnovala Saša Bezjak.

 

Za udeležbo na delavnici predznanje vezenja ni potrebno. Udeležba je brezplačna. Udeleženci bodo na delavnici prejeli material za delo ter prigrizke in osvežitev. Prijave zbiramo do 10. septembra 2023 na naslovu elektronske pošte: ziva.kleindienst@ugm.si

 

Program:

 

ponedeljek, 18. september 2023
9.00–10.00
Prihod in prigrizek
10.00–13.00 Vodstvo po razstavah v Muzeju norosti, Trate
13.00–14.00 Kosilo
14.00–17.00 Vezenje z mentoricami

 

torek, 19. september 2023
9.00–10.00
Prihod in prigrizek
10.00–13.00 Vezenje z mentoricami
13.00–14.00 Kosilo
14.00–15.00 Zaključek dela in druženje

 

Saša Bezjak (r. 1971, Maribor) je leta 1999 pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, leta 2001 pa pod mentorstvom profesoric Metke Krašovec in dr. Nadje Zgonik iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tam je zaključila tudi magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovne sodelavke za predmetno področje specialne didaktike. Že desetletje kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle. Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem. Predstavila se je na več kot 70 skupinskih in več kot 55 samostojnih razstavah. Od leta 2006 živi in ustvarja v Gornji Radgoni.

 

EMPACT delavnice omogočajo in spodbujajo kreativni dialog ter podpirajo neformalno učenje o sočutju in trajnosti skozi raznolike umetniške in okoljske prakse. Projekt EMPACT podpirata program Ustvarjalna Evropa Evropske unije in Ministrstvo za kulturo RS.

 

Muzej norosti, Trate si prizadeva za celovito, tako strokovno kot laično, obravnavo fenomena norosti s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije.

 

UGMEMPACTeuMinisterstvo za kulturoMOM

Anmeldung zur Zusendung von Informationen
 

Falls Sie über die aktuellen Ereignisse im Museum des Wahnsinns informiert werden möchten, schicken Sie uns bitte eine Anmeldung an unsere e-Mail Adresse.
 

Mit der Eintragung Ihrer e-Mail Adresse stimmen Sie zu, dass wir Sie über die Aktivitäten des Museums des Wahnsinns informieren. In Übereinstimmung mit den Bestimmungen des Datenschutzes versichern wir Ihnen, dass wir Ihre e-Mail Adresse nicht für andere Zwecke verwenden oder an Dritte weiterleiten werden. Falls Sie die Informationen des Museums des Wahnsinns nicht mehr erhalten wollen, teilen Sie uns das bitte über info@muzejnorosti.eu mit und wir werden Ihre e-Mail Adresse umgehend aus dem Verteiler löschen. Danke für Ihr Vertrauen.

In welcher Sprache Sie den Newsletter erhalten möchten